Uncategorized

Κάμερες για Μελισσοκομεία & Κυνηγούς

Κάμερες για Μελισσοκομεία & Κυνηγούς

Οι κάμερες αυτές χρησιμοποιούνται κυρίως για:

  • Την φύλαξη μελισσοκομείων, αποθηκών και αγρών και γενικά όπου δεν υπάρχει παροχή ρεύματος.
  • Για τον εντοπισμό θηραμάτων και διαδρομών που ακολουθούν τα διάφορα θηράματα, εξ ου και το “Hunting Camera” & “Trail camera” -“Scout Camera”.
  • Παρακολούθηση, φωτογράφηση και βιντεοσκόπηση άγριων ζώων στο φυσικό τους περιβάλλον.

Το πλεονέκτημα αυτών των καμερών είναι είναι αυτόνομες μιας και  λειτουργούν με μπαταρίες, αλκαλικές ή επαναφορτιζόμενες και με ηλιακά panel και έτσι μπορούν να χρησιμοποιηθούν παντού π.χ. σε αγρούς, σε δάση, στα βουνά κ.λ.π..

Οι κάμερες αυτές φωτογραφίζουν ή βιντεοσκοπούν μόνο εφόσον ανιχνεύσουν κίνηση από άνθρωπο ή ζώο. Διαθέτουν αισθητήρες ανίχνευσης κίνησης IR αντίστοιχους με αυτούς που έχουν οι ανιχνευτές κίνησης των συστημάτων συναγερμού.
Σημείωση: Στην περίπτωση που “αψυχα” αντικείμενα π.χ. αυτοκίνητα, φύλλα, κλαδιά, χαρτιά κ.λ.π καλύψουν μεγάλο τμήμα από το οπτικό πεδίο του φακού της κάμερας, η κάμερα το λαμβάνει ως κίνηση και τραβάει φωτογραφία.

Οι ρυθμίσεις της κάμερας όπως και οι φωτογραφίες και τα video που θα τραβήξουν αποθηκεύονται σε κάρτα μνήμης που θα τοποθετηθεί υποχρεωτικά μέσα στην κάμερα.

Χωρίζονται σε 2 κύριες κατηγορίες:

Με κάρτα SIM ή ΟΧΙ
1. Αυτές που φωτογραφίζουν ή βιντεοσκοπούν και απλώς αποθηκεύουν φωτογραφίες και βίντεο στην κάρτα μνήμης. Για να δούμε τις φωτογραφίες πρέπει να επισκεφθούμε την κάμερα.
2. Αυτές που είναι 2G-3G και 4G οι οποίες δέχονται κάρτα SIM Κινητής τηλεφωνίας και μέσω αυτής έχουν την δυνατότητα να στείλουν τις φωτογραφίες που θα τραβήξουν με εικονομήνυμα MMS ή email στο κινητό ή Η/Υ του χρήστη. Οι κάμερες 4G μπορούν να στείλουν και video μικρής διάρκειας. Εννοείτε ότι και αυτές αποθηκεύουν βίντεο και φωτογραφίες στην κάρτα μνήμης.
Οι κάμερες αυτές λόγω του ότι διαθέτουν κάρτα κινητής τηλεφωνίας SIM μπορούν μα επικοινωνήσουν αμφίδρομα με τον χρήστη και να ενημερώσουν για την κατάσταση της μπαταρίας και την κατάσταση της μνήμης. Μπορεί ο χρήστης να την ανοίξει ή να την κλείσει με ένα μήνυμα SMS ή να ζητήσει να τραβήξει εκείνη την στιγμή μια φωτογραφία και να την στείλλει με email η ΜΜS.

Γωνία Λήψης & Γωνία Ανίχνευσης
Ένα άλλο χαρακτηριστικό που πρέπει να λάβουμε υπόψη στην επιλογή μιας κάμερας αυτού του τύπου (Hunting Cam – Scouting Cam), είναι η γωνία λήψης του φακού της καθώς και η γωνία ανίχνευσης των αισθητήρων της. Υπάρχουν κάμερες με φακό με γωνία λήψης FOV (Field of View) από 60 έως 120 (ευρυγώνιος) και αισθητήρες κίνησης με γωνία ανίχνευσης από 90 έως 120. Η επιλογή είναι αναλόγως των αναγκών μας.

Camera Resolution Ανάλυση εικόνας
Ένα άλλο χαρακτηριστικό που πρέπει να λάβουμε υπόψη μας στην επιλογή της κάμερας είναι η ανάλυση που διαθέτει και η ανάλυση των εικόνων. Αυτή μετράτε σε MP. Όσο μεγαλύτερος αυτός ο αριθμός τόσο “καθαρότερες” φωτογραφίες τραβάει η κάμερα. Συνήθως στις κάμερες “Κυνηγού” έχουμε επιλογές από 8MP έως 16MP.

Μήκος Κόμματος των IR Led (IR Led Wavelength)
Τα IR Led χρησιμοποιούνται για να βλέπει η κάμερα το βράδυ. Κάτι σαν φλάς. Το μήκος κύματος του φωτισμού που εκπέμπουν τα Led (Light Emitting Diodes) καθορίζει το πόσο δυνατό είναι το φως άρα και το πόσο φωτεινή θα είναι και η φωτογραφία/βίντεο αλλά και εάν το φώς αυτό είναι ορατό από το ανθρώπινο μάτι. Εάν μας ενδιαφέρει ο καλός φωτισμός και ας είναι ορατά τα IR Led (π.χ. όπως τα βλέπουμε κόκκινα στις κάμερες των συστημάτων ασφάλειας) επιλέγουμε IR Led με μήκος κύματος 850nm. Εάν μας ενδιαφέρει η κάμερα να παραμένει κρυφή και να μην φαίνονται τα Led επιλέγουμε IR Led με μήκος κύματος 940nm.

Στεγανότητα – Βαθμός Αδιαβροχοποίησης
Όλες οι κάμερες αυτού του τύπου είναι για χρήση σε εξωτερικό χώρο, αλλά διαθέτουν αναλόγως την κατασκευή τους διαφορετικό βαθμό προστασίας σε είσοδο σκόνης ή υγρασίας (αδιαβροχοποίηση).
Συνήθως συναντάμε στις κάμερες αυτές βαθμούς προστασίας IP54 & IP65.
Για επεξήγηση είδε: http://www.geovsolutions.gr/ip.php
Φυσικά οι κάμερες με βαθμό προστασίας IP65 είναι πιο στεγανές και πιο ανθεκτικές στο εξωτερικό περιβάλλον, αλλά πάντα με την προϋπόθεση ότι είναι καλά κλειστή, τα στεγανοποιήθηκα της ελαστικά καθαρά και σε καλή κατάσταση, η εξωτερική κεραία καλά βιδωμένη με ενδιάμεσο ελαστικό O-Ring, κ.λ.π.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *