Uncategorized

Bαθμός προστασίας IPXX στις Suntek κάμερες.

Ο βαθμός προστασίας ή αλλιώς ο βαθμός στεγανότητας  IP στις ηλεκτρονικές συσκευές αποτελεί ένα διεθνή πρότυπο από την IEC ( international Electrotechnical Commision) ο οποίος ταξινομεί κάθε ηλεκτρική συσκευή ως προς το βαθμό προστασίας της απέναντι σε ξένα σωματίδια, όπως για παράδειγμα απέναντι στο νερό και στην σκόνη.

Η ονομασία IP προέρχεται από τα αρχικά του International Protection και αποτελείται από δύο ψηφία: το 1ο αντιστοιχεί στην προστασία που παρέχεται ενάντια στην είσοδο σκόνης και το 2ο αντιστοιχεί στην προστασία που παρέχεται από την είσοδο του νερού. Όσο μεγαλύτερος ο αριθμός, τόσο αυξημένη είναι η προστασία απέναντι σε ξένα σωματίδια.

Παρακάτω όλα τα επίπεδα προστασίας μαζί με αναλυτική περιγραφή.

Προστασία από ξένα σωματίδια    ( 0 – 6 επίπεδα)

IP0X: Καμία προστασία.

IP1X: Προστασία από στερεά σώματα μεγαλύτερα από 50mm.

IP2X: Προστασία από στερεά σώματα μεγαλύτερα από 12,5mm (επαφή με το δάχτυλο).

IP3X: Προστασία από στερεά σώματα μεγαλύτερα από 2,5mm (εργαλεία).

IP4X: Προστασία από στερεά σώματα μεγαλύτερα από 1mm.

IP5X: Προστασία από τη σκόνη (περιορισμένη διείσδυση).

IP6X: Απόλυτη προστασία από τη σκόνη.

Προστασία από το νερό  ( 0 – 9 επίπεδα)

IPX0: Καμία προστασία

IPX1: Προστασία από σταγόνες νερού

IPX2: Προστασία από σταγόνες νερού που πέφτουν με κλίση 15°

IPX3: Προστασία από νερό που ψεκάζεται από γωνία έως και 60°

IPX4: Προστασία από πιτσιλίσματα νερού, από οποιαδήποτε κατεύθυνση

IPX5: Προστασία από πίδακες νερού χαμηλής πίεσης από οποιαδήποτε κατεύθυνση, με ροή 12,5 λίτρα/λεπτό και πίεση 30 kPa, από απόσταση τρίων μέτρων και για τρία λεπτα

IPX6: Προστασία από έντονο ψεκασμό με πίδακες νερού, μέσω ακροφύσιου 12,5 mm, με ροή 100 λίτρα/λεπτό και πίεση 100 kPa, από απόσταση τρίων μέτρων και για τρία λεπτα

IPX6K: Προστασία ενάντια σε έντονο ψεκασμό νερού, μέσω ακροφύσιου 6,3 mm, με ροή 75 λίτρα/λεπτό και πίεση 1000 kPa, από απόσταση τρίων μέτρων και για τρία λεπτα

IPX7: Προστασία από βύθιση της συσκευής σε βάθος έως 1 μέτρο και για 30 λεπτά

IPX8: Προστασία από βύθιση της συσκευής σε βάθος μεγαλύτερο από 1 μέτρο. Οι επιπλέον συνθήκες υποδεικνύονται από τον κατασκευαστή κάθε συσκευής

IPX9: Προστασία από έντονο ψεκασμό, πίδακα νερού υψηλής πίεσης και θερμοκρασίας από κοντινή απόσταση (ροή: 14 με 16 λίτρα/λεπτό, πίεση: 80 έως 100 bar, θερμοκρασία 80°C, απόσταση: 10 με 15 εκατοστά)

Αδιαβροχοποίηση καμερών Suntek

Οι κάμερες είναι σχεδιασμένες για χρήση σε εξωτερικό χώρο, ωστόσο ανάλογα την κατασκευή τους διαθέτουν διαφορετικό βαθμό προστασίας σε είσοδο σκόνης και υγρασίας. Συνήθως συναντάμε στις κάμερες αυτές βαθμούς προστασίας IP54 & IP65.

Σύμφωνα με τα παραπάνω καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι:

Οι κάμερες με βαθμό προστασίας IP65  (όπως για παράδειγμα το μοντέλο HC-801M) προσφέρουν απόλυτη προστασία από την σκόνη και ικανοποιητική προστασία στο νερό.  Είναι δηλαδή πιο στεγανές και πιο ανθεκτικές στο εξωτερικό περιβάλλον, αλλά πάντα με την προϋπόθεση ότι η κάμερα είναι σωστά τοποθετημένη όταν την βάζουμε σε λειτουργεία  (  τα Στεγανοποιητικά της ελαστικά είναι καθαρά και σε καλή κατάσταση, η εξωτερική κεραία είναι σωστά βιδωμένη με το ενδιάμεσο ελαστικό O-Ring τοποθετημένο κτλπ).

Οι κάμερες με βαθμό προστασίας IP54 ( όπως για παράδειγμα το μοντέλο HC-300M) μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε   εξωτερικό χώρο, ωστόσο προτείνεται να τοποθετηθούν σε μέρος που δεν θα   εκτίθενται  σε έντονα καιρικά φαινόμενα.

Καταλήγουμε στο συμπέρασμα ότι η  επιλογή κάμερας σύμφωνα με τον  βαθμό στεγανότητας είναι σημαντικός παράγοντας αλλά όχι καταλυτικός. Υπάρχουν και άλλα κριτήρια που θα πρέπει να ληφθούν υπόψιν για την αγορά  κυνηγετικής κάμερας  όπως  για παράδειγμα η ανάλυση και το εύρος κάλυψης φακού της  κάμερας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *